Inför Abu-Dhabi Adventure Challenge

Karlstad Multisport skickar ett lag till Abu Dhabi Adventure Challange 2009
Laget tävlar under namnet Sweco Karlstad Adventure.
Tävlingen går under tiden 4 – 9 december.

Här kan du läsa mer om tävlingen och lagets förberedelser

Info om tävlingen

Tävlingen genomförs under 6 dagar i ett varierande och utmanande landskap i Förenad Arabemiraten. Hav, öken och berg är det dominerande temat.

Tävlingen inleds i Abu Dhabi City med en c:a 35 km lång prolog med löpning, cykel, simning och kajak.
Efter en kort vila fortsätter tävlingen med 120 km kajak i Persiska viken.
Tredje dagen påbörjas den tveklöst mest krävande etappen, 120 km löpning genom öknen, Rub’ al Khali. Världens största sammanhängande sandöken. Denna etapp beräknas ta minst 20 à 26 timmar.
Den femte dagen skall en cykeletapp om 100 km genomföras.
Dag 6 och sista etappen kommer även den bli mycket tuff då bergen utanför staden Al Ain skall besegras. Dagen inleds med en natt-orientering och löpning uppför bergen till c:a 1400 m höjd. Härefter genomförs en flera timmar lång och teknisk repsektion. Därefter är det cykling 40 km och tävlingen avslutas med en sprint orientering inne i Al Ains största park.

Dag 1 Prolog 40 km
Dag 1-2 Kajak 120 km
Dag 3-4 Löpning i öken, 120 km
Dag 5 Cykel 100 km
Dag 6 Löpning, repklättring, cykel, c:a 60 km

Mer info http://www.abudhabi-adventure.com

Laget utgörs av:

Tomas Nordlander
Magnus Albinsson
Kristin Larsson
Fredrik Nylen

Intervju med laget:
Att åka iväg på en AR tävling kräver stor vilja och mycket engagemang. Många pusselbitar skall passas ihop och utrustning, taktik, teamkänsla måste slipas.

Magnus och Tomas var iväg på förra årets tävling i Abu Dhabi och har med sig bra med erfarenhet. Flera små detaljer kommer att kunna förbättras till i år.
Bl.a. skall vi sikta på att köra mer slimmat, dvs med lättare och mindre utrustning i ryggsäcken. På den långa ökenetappen kan det dock vara en liten chansning då flera lag förra året gick slut på energi och fick lida mycket för det på slutet av etappen.

Träningen sista månaderna har siktat in sig på framförallt vänja kroppen vid lågintensiv löpning med ryggsäck och mycket paddling i K2-kajaker. Just paddling i kajak är viktigt då många av de internationella lagen, framförallt från Nya Zeeland, är mycket duktiga på detta. Viktigast för oss är att vi trimmar in oss och vet vem som skall paddla med vem. Det är viktigt att ha ungefär lika starkt besättning i kajakerna samt att man kan paddla bra ihop. Kajakerna i Abu Dhabi är mycket speciella också då det går att segla med dem. Men, det är inget vi kommer att träna speciellt på. Blir det möjlighet att köra med segel får vi lösa det på bästa sätt under tävlingen.

Första dagen kommer även innehålla en simsträcka. Vi vet i dagsläget inget om hur lång den är. Men, alla i vårt lag hoppas på så kort simning som möjligt. Vi får nog försöka klämma in några simpass på badhuset innan avfärd.

Någon speciell förberedelse för värmen är svår att göra. Träna i bastu känns lite överarbetat. Det viktiga är nog att vara mentalt förberedd att det kommer bli varmt och jobbigt. Vi har specialbeställt ”ökenkepsar” och särskilda ”öken” damasker till skorna.

En hel del energiprodukter tar vi med från Sverige. Men, race-maten köper vi nere i Abu Dhabi dagarna innan tävlingen. Detta för att minska på vikten i väskorna för flygningen och även för att det finns så otroligt välsorterade butiker i Abu Dhabi. Det blir inköp av mycket nötter och torkad frukt m.m.

// laget