Månadens Profil – Februari

Detta är ett nytt inslag på vår hemsida där ni får lära känna klubbens medlemmar lite närmare och se vilken variation det är på ambition och bakgrund. Först ut är Jeanette Aviander som berättar om livet som multisportande heltidsarbetande tvåbarnsmor.

Namn: Jeanette Aviander

Hur kom du in på att börja med multisport? När var det?
Såg en inbjudan till Utmaningen 2006 på ett bord på min kafferast och blev sugen på att testa att få fira sig från ett 40 meter högt vattentorn. Hade aldrig testat på ngt sådant men alltid velat. Det var ett-två år efter att jag fått mitt andra barn och jag behövde en morot att komma igång med träning. Körde ihop med min tjejkompis Ann Lahti, och vi hade superkul. Och bästa tjejlag var inte så illa för att vara första gången : )

Vad kände du efter din första tävling?
Glad och tom, det hade ju varit så kul och nu var det slut. Gick med i Karlstad Multisport senare den sommaren och fick lära känna många nya trevliga människor. Bland annat en tjej, Alexandra som jag körde några lyckade och roliga tävlingar med.

Vad hade du ägnat dig åt innan du började multisporta?
Jag är nog en av de få i klubben som inte har så mycket att flagga med. Har aldrig tävlat utan har snarare en bakgrund som en periodare på spinningpass och jumpapass. Brukade hänga med min far på gubbjumpa när jag gick i högstadiet/gymnasiet. Vilket är precis som det låter. En massa gubbar á la Friskis och Svettis! Kul var det. Och det fanns inget bättre än att ge dessa gubbar på nöten när man småtävlade om vem som kunde göra flest armhävningar eller situps och dylikt! : )
Men som sagt har aldrig tävlat utan bara tränat för att må bra. Dock har jag alltid haft lätt för att bygga upp en bra fysik så det är väl det som gör att det gått så bra som det gjort för mig. Eller så är det kanske bara mina starka kamrater som har slitet runt på mig och fått mig över mållinjen…

Vad arbetar du med till vardags? – vad har du arbetat med tidigare?
Jobbar på Tieto, som IT-konsult. Är en sån där som spenderar dagarna framför skärmen. Har haft svårt att begränsa datortiden för mina barn då de tycker det är grymt orättvist att jag kan få spendera hela dagarna framför datorn medan de bara får några få timmar i veckan.
Har i yngre år haft något inryck som resurslärare i bl.a. matte och jobbat som expedit i en leksaksaffär. Testade även en kort sväng på servitrisyrket men då jag verkligen är urkass på ansikten och hålla koll på vem som beställt vad så varade nog inte detta mer än en vecka innan jag lämnade in. Det var helt enkelt inte min grej.

Vad har du för knep för att få ihop vardagen som heltidsarbetande tvåbarnsmamma med att också vara multisportare?
Får jag verkligen ihop den? Haha, som tvåbarnsmor med man och hus och jobb så har man ju redan där ett par heltider. Brukar försöka träna på luncherna samt till och från jobbet. En del tidiga mornar och sena kvällar kan det också bli.
Ibland får vi hjälp av en barnvakt när jag och min man vill ge oss ut på ett gemensamt pass.

Vad tycker resten av familjen?
Min man tränar extremt mycket så han förstår nog. Vår äldsta dotter sa en gång när hon var arg ”Ni är inte som andra föräldrar”. Men de tycker det är rätt kul när de får vara med och prova på vissa multigrenar. Men vi försöker lägga så mycket träningstid som möjligt på tider som inte inkräktar på familjetiden.

Hur mycket tränar du?
Inte alls så mycket som jag skulle vilja, men tror jag snittar på 5 timmar i veckan. Vissa veckor blir det mindre, andra mer.

Vad tränar du helst?
Varierat är nog svaret på den frågan. Det spelar inte så stor roll vad det är jag tränar men jag tycker det är tråkigt att bara fokusera på en eller två grenar. Lite beror det på dagsformen.

Vilket är ditt starkaste minne som multisportare?
Oj, har många trevliga snapshots, vackra vyer men också underbara och roliga lagkamrater. Men jag har ett minne som är lite starkare och det är en tävling som jag och Magnus Albinsson körde tillsammans i Örebro. Vi kände inte varandra så mycket men skulle
”köra ihop oss”. Det började riktigt bra men slutade med att vi fick bryta då ett cykeldäck var helt söndertrasat. Vid det tredje eller fjärde slangbytet kommer jag ihåg att vi sa att ”nu kör vi så långt vi kommer!” Och det gjorde vi.
Längst bort på cykelsträckan hade vi en punka och inga slangar kvar. Och där la vi oss i gräset vid väggrenen med ett strå i munnen och hejade på alla förbipasserande lagen. Solen sken och allt var toppen. Hur bissart det än låter är detta ett av mina starkaste minnen.
Varför vet jag inte, men kanske var det bara så att trots alla motgångar så fungerade samarbetet perfekt(sen blev Magnus glad när han fick körförbud på cykeln av mig får då var han ju bara tvungen att köpa en ny…).

Vad har du upplevt som din största seger?
Det är nog tävlingen i Abu Dhabi som är min största seger, framför allt mentalt. Att verkligen ta sig de där 11 milen i kuperad ökenterräng och paddla i hav där man inte kan skymta land på flera timmar och lida av sjösjuka. Men det är det som är tjusningen tror jag. Att upptäcka att man är så mycket starkare än man tror.

Berätta om ”hela tjejklassikern på en dag”
En riktig kul aktivitet som ett par tjejer i klubben arrangerade. Vi var ett gäng tjejer som gjorde tjejklassikern á la multisport-stil. Alla eller ingen! Tillsammans i minusgrader cyklade vi upp till Torsby(9 mil), simmade 1 km i deras simhall, sprang 1 mil och körde den sista etappen på tre mil längdskidor i Skidtunneln i Torsby. Att vara ett stort tjejgäng så här
är riktigt kul och mycket kacklande blev det : ). En tjej som verkligen hade en kämpaglöd var Veronica som aldrig tidigare cyklat längre än ett par mil. Att då bestämma sig för att göra hela klassikern i en följd var imponerande. Tjejer kan!

Vad har du för drömmar om saker du vill uppleva/genomföra i livet?
Jag är av en ”spoon full of sugar” typ. Jag jagar inte så mycket upplevelser utan försöker snarare hitta dem där jag befinner mig just nu. Min familj betyder väldigt mycket för mig och min dröm är väl att få fylla 80 en dag och se en frisk, sund och glad familj.

Vilken tävling drömmer du om att genomföra?
Jag är bra sugen på att få vara med om alla tävlingar. Speciellt de som läggs i en spännande natur dit vanliga turister inte tar sig eller får vara.

Vad gör du när du inte multisportar?
Pillar naveln, haha. Tja, tid är allt man har men den tycks flyga förbi.

Vilken är din favoritpryl?
Buffen, en mors bästa vän. Går alltid att dra på ett frysande barn och tar ingen plats i fickan.

Vilken är din favoritmat – på tävling/hemma
Tävling: Makrill och knäckebröd och om man skulle råka springa över lite fettdrypande dressing och mjölk i skogen skulle jag inte tacka nej.
Och Thomas Nordlanders mammas pannkakor får jag inte glömma, en riktig räddare i nöden.
Hemma: En saftig köttbit med potatis, sås och sallad med ett gott glas rödvin.

Vad ser du helst på TV?
Helst filmer, gärna fantasy. Annars någon svensk serie, typ solsidan.

Vad har du för tankar för 2010 efter ett lugnare 2009?
Ser fram emot att få uppleva nya utmaningar och äventyr tillsammans med andra.

Vi tackar Jeanette och önskar lycka till under 2010!