Intervju med ungtuppen Olof Solberg


Olof är just nu inne i en hård träningsperiod inför den enskilt viktigaste tävlingen för året, Haglöfs Åre Extreme Challenge soloklass.

Redaktörn fick sig en pratstund med en av de klart aktivaste i Karlstad multisport.

Hur många gånger har du kört soloklassen i Åre?
-Detta blir 4:e gången på raken. HÅEC 2008 var den första multisporttävlingen jag körde ”på riktigt” och mitt mål var då att komma in på under 7 timmar vilket jag klarade med ett par minuter till godo efter att ha cyklat bra på slutet.

Hur laddar man inför HÅEC, du som redan börjar bli riktigt rutinerad?
-Alla gör väl olika, men backträningen är väl ofrånkomlig. Jag skulle dock vilja sticka ut hakan och säga att många lägger för stor vikt på just uppförslöpning på bekostnad av de andra delarna. För en normaltränad person så gör det inte så väldigt stor skillnad med några backpass då man ändå får gå största delen. Mer tid finns att spara om man är bra på teknisk utförslöpning och att orka trycka på med cykeln även efter löpningen.

Hur ser träningen ut nu, vad är viktigt att tänka på?
-Närmsta veckan blir det hårdträning med mycket kvalité i alla grenar. Det blir framförallt några tröskelpass på cykeln, som inte blivit så mycket använd efter Le Grand Tour som man kunde önska. Nästa vecka blir det lite lugnare träning med kortare snabba inslag för att toppa formen.

Vad blir mest utslagsgivande i HÅEC?
-Andra halvan… På utförslöpningen finns det mycket tid att spara om man vågar släppa på ordentligt. Något som många inte tänker på är att det ofta sliter mer på benen att springa fort utför än att ”promenera” uppför skutan. Detta kan straffa sig på cyklingen om man inte känner kroppen ordentligt. Att orka hålla trycket i pedalerna hela vägen imål är tungt men är samtidigt ett måste om man skall göra en bra tid.

En annan viktig del är att vara väl förberedd. Kan man banan och vet vilken utrustning och mat som fungerar bäst så har man betydligt bättre förutsättningar att kunna genomföra tävlingen på ett bra sätt. Detta är ju en av få multisporttävlingar där alla parametrar är kända på förhand, då gäller det att kunna dra nytta av det.

Vilken sträcka räds du mest för?
Vet inte om jag räds någon sträcka direkt, men självklart är det alltid skönt efter forsen när man kan andas ut och ha det avklarat. Även om det inte skall vara några problem så kan man alltid bli trängd eller få in vatten i kajaken av olika anledningar som kan ställa till det.

Vilket mål har du satt upp?
-Från början har jag sagt att topp 10 var målet. Men när man ser på det rekordstarka startfältet så får jag nog vara glad om jag kan försvara min 19:e plats från 2010. Tiden bör dock bli bättre och jag hoppas kunna rulla imål på ca 5:30 om allt går som det skall och vädret är ok. Förra året belv det kö vid ett översvämmat lyft och jag blev stående i 12-13 minuter på paddelsträckan vilket förtog lite av tävlingsglöden. I år skall detta vara löst så nu blir det hårdkörning hela vägen. Tanken är att hålla jämna tider kring 1:50 per sträcka.

Vad säger du om startfältet i år?
-Rekordstarkt! Det kommer bli betydligt tuffare kamp om de första 20-30 platserna i Solo Herr än vad vi sett tidigare. Även i damklassen tror jag det kommer bli spännande.

Vilka tippar du topp 5 i herrklassen?
-Otroligt svårt men jag får nog ändå välja Richard Ussher som favorit till segern. Bakom kommer det vara tufft men Scott Cole, Björn Rydvall, Andreas Svanebo och Per Vestling är nog de starkaste(av de nu anmälda) om jag skall gissa.

I damklassen skulle det förvåna mig om det inte blir Elina Ussher, Kristin Larsson och Carolin Holmqvist som står på pallen, i vilken ordning är dock svårt att säga.