SWECO 3:a i Danska mästerskapen

Thye Adventure Race 2013

Malin Hjalmarsson, Fredrik Nylén, Mathias Carling och Erik Pütsep körde helgen 2-3 augusti Thy Adventure Race tillika Danska mästerksapen i Multisport 2013 och tog en tredje plats efter en tuff resa för undertecknad som krampade ihop regält.

Tack vara prestiglöst lagsamarbete och starka lagkamrater tog vi oss hyfsat snabbt fram på banan. Så här reflekterar Mathias Carling om tävlingen och att tävla i Danmark:

”- Ännu en tävling under bältet. Danska mästerskapen i Adventure racing. Fredrik, Erik, Malin och Mathias var laguppställningen. Om man inte kört tävlingar i Danmark kan man lätt tro att de är relativt ”lätta” men inget kan vara mer fel. Tuff terräng och orienteringen är tuffare än här hemma med VÄLDIGT många och gömda kontroller vilket gör det svårt att bomba på som man vill kunna göra ibland.

I Danmark dominerar två lag och de lagen har samlat det bästa som finns i orienterarväg i landet. Paret Treschow som nu var återförenade med sina tidigare lagkamrater i Dare Devils är alltid svårslagna, speciellt då de andra två killarna i laget också är elit-navigatörer med nationell medaljer i prisskåpet. Erik höll i vår karta och gjorde det med bravur. Vi hade tidigt några riktigt struliga och tidskrävande punkteringar som gjorde att vi redan efter 3-4 timmar låg en timme efter ledning.

Efter det höll vi hög fart och var några timmar senare uppe på tredje plats. En del språkförbistringar blev det. Vi fick 30 minuters strafftid på grund av missförstånd. Tråkigt. Vi spurtade på bra och hade blivit tvåa utan straffet. Erik hade härligt kramp under paddlingen men så snart vi kom ur kajakerna var det fullt spett igen. Lärdomar:

– Paddling på tävling är alltid tuffare än när vi kör på blanka Klarälven
– Orienteringen är för svår för att några nya ska kunna hota de bästa lagen. Svårare än i Sverige (som ändå ibland lider av samma sjuka). Hindrar återväxten i sporten. I Danmark är det en orienteringstävling i olika grenar, inte en AR-tävling.
– Danmark har lyckats skapa stort AR-intresse! Totalt ca 65 4-mannalag till start! Otroligt imponerande!
– Västkusten i Danmark är blåsig!
– Vi är bra på inlines (om man jämför med danskarna)
– Danskarna bjuder alltid på mat efter tävlingarna!
– Enligt hastighetsmätarna i en by (och egna känslan) visade på 52 km/h under sista halvtimmens spurtcykling i flackt landskap med vinden i ryggen – fort gick det
– Till skillnad från just navigeringen har danskarna gjort det enkelt att deltaga, enkla utrustningslistor, inga egna klättergrejer, möjlighet att låna kajak, billig anm.avgift.

Visst har dom att lära av svenska tävlingar men vi bör nog också börja lära av dom! Rekommenderar svenska lag att tävla i Danmark! Detta var Swecos tredje 24H-tävling i Danmark i år. 1:a, 2:a och 3:a är resultaten. Vi kommer åter till Danmark!

Nu slickar vi såren, äter lite mer glass än vanligt och börjar ladda för USA i September!