Klubbprofiler

Klubbprofil: Fredrik Nylén

Hur kom du in på att börja med multisport? När var det?
Det var Mattias Carling och Björn Östlund(gammal hockeyprofil i Bofors) som frågade om jag ville vara med på en tävling som hette LGT(Le Grand Tour) Tror att året var 1998. Det var en vadslagning som hade skett vid någon sen kväll på krogen.  Jag har alltid gillat utmaningar och tackade ja utan att reflektera så mycket om vad det innebar. Med Newlines senaste jogging overall och med korta tights med rejäla sömmar i skrevet gav vi oss av mot det okända.

Vad kände du efter din första tävling?
Efter kände man bara en enorm glädje och stolthet. Efter detta kom kroppen och knackade på, trötthet, hunger och ont i varenda del av kroppen. Jag tänkte att det var första och sista gången.(Men det har blivit några tävlingar sen dess och jag hoppas att det kommer att bli många fler.) Jag kunde inte gå på två veckor efteråt och fick gå barfota eller i sandaler, grät varje gång man skulle skita på toan pga skavsåren man hade mellan skinkorna. När man kom hem som detta kolli så tittade man sig i spegeln och undrade vem det var som uppenbarade sig där.

Vad hade du ägnat dig åt innan du började multisporta?
Jag har spelat hockey i dåvarande div 1 och hockeyallsvenskan under 12-13 år.

Vad arbetar du med till vardags? – vad har du arbetat med tidigare?
Jag arbetar som mellanstadielärare på Färjestadsskolan. Innan jag var färdigutbildad 2002 så provade jag allt möjligt: målare, industriarbetare(blandade tvättmedel) förskola, idrottslärare,

Vad har du för knep för att få ihop vardagen som heltidsarbetande och samtidigt axla papparollen?
Träna när det passar. Försöker att träna i samband med att jag slutar jobbet.Vi lärare slutar kl. 13 varje dag :).  Jag tränar alltid hårt när jag får chansen att träna. Det blir inte så många timmar som man önskar men det funkar. Jag tror att man blir en bra pappa om man ser till att må bra själv och jag måste träna för att må bra. Jag har en fru som är oerhört förstående och som själv har börjat att träna till min stora glädje. Vi försöker att turas om så mycket det går med träningen.

Vad tycker resten av familjen?
Vi är aktiva allihop och grabbarna tränar hockey ett par gånger i veckan. Vad de tycker om att jag tränar vet jag inte men jag hoppas att de tycker att de får hem en gladare farsa efter träningarna. Grabbarna brukar vara med när jag tränar framför  TV:n och de tycker att det är väldigt roligt. Den minste är miljöförstörd och jag kan berätta en liten händelse som skedde i somras. Viktor pratar med min mosters man.

-Vad ska du göra?
-Ingeting
-Ska du paddla?
-Nej jag ska inte göra något
-Ska du cykla, då?
-Nej
-Vad ska du göra då?
-Ingeting
– Ska du inte ens träna nått?

Hur mycket tränar du?
Varierar från 5-20 timmar i veckan

Vad tränar du helst?
Beror på humör, årstid och vad som känns mest angeläget för stunden. Just nu blir det mycket skidor.

Bästa egenskap som multisportare?
Får du fråga de jag tävlat med men jag tror att ”köra på” är en bra egenskap som jag tror jag har.

Vilket är ditt starkaste minne som multisportare?
Sista sträckan under Explore i år där jag var ett sleepmonster som inte klarade av att hålla mig vaken och inte ens kände igen mina egna lagkamrater.

Vad har du upplevt som din största seger?
Att bli farsa till Ludvig och Viktor

Vilken är din favoritpryl?
Gunnar Olssons gamla paddel.

Vilken är din favoritgren?
Beror på form, underlag och längd.

Mål inför 2011?
Bli bättre på alla grenar och göra bra resultat mot bra motstånd.

Klubbprofil: Magnus Albinsson

Hur kom du in på att börja med multisport? När var det?
Första tävlingen var LGT 2000 med start i Stöten Sälen och mål i Karlstad. Håkan Nissula m.fl. skulle springa och jag fick möjligheten att vara med. Hade det inte varit för bra kompisar hade jag inte testat.

Vad kände du efter din första tävling?
En tydlig känsla: ”Aldrig mer!”
I efterhand kan jag konstatera att vi hade brister i kunskap och erfarenhet som fällde oss den gången. Vi tappade helt sugen på en 94 km trekking längs finnskogsleden från Röjdåfors till Morokulien. När vi kom fram till Morokulien efter 19 timmars trekking var klockan mitt i natten den förrädiska andra natten utan sömn. Vi hade ca 16-17 timmar kvar till mål med cykel, kajak och trekking och var säkra på att vi inte skulle klara det. Hade jag vetat vad jag vet idag hade vi antingen härdat ut ett par timmar till (när dagen gryr kommer krafterna alltid tillbaks) eller lagt oss att sova en timme eller så. Det hade garanterat gjort att vi kunnat behålla den andraplats vi hade när vi kastade in handduken. Nu trodde vi att vi skulle dö. (Han som var piggast av oss svimmade i duschen… men ingen orkade hjälpa honom upp.) Jag är numer försiktigare med att använda ordet ”aldrig”. Det är en väldigt lång tid.

Vilka idrotter har du ägnat dig åt innan du började med multisport?
Jag är orienterare sedan ungdomsåren. Först i Linköpings OK sedan i OK Tyr under flera år. Under lång tid la jag och min fru Eva upp livet efter olika orienteringstävlingar. Nu är det mer sporadiskt. Mitt första Tiomila sprang jag 1983 har en tredjeplats som bäst. Annars har jag två SM-silver från stafett och en sjätteplats i natt-SM att se tillbaks på. Nu håller jag och Eva i OK Tyrs nybörjarkurser för barn som våra två barn (Elsa 8 år och Simon 6 år) är med i. Så jag kallar mig fortfarande orienterare.

Du håller ju även på med skidåkning och orientering, vad är det som är så lockande med konditionsidrott?
Svår fråga tycker jag. Kanske att ta sig fram med egen maskin och uppleva nya saker. Eller kanske att det är för att det är så lätt att träna jämfört med lagsporter. Eller för jag inte är helt utan framgång i det. Vem vet?

Vad arbetar du med till vardags? – Hur hamnade du där?
Jag arbetar som affärsrådgivare på Inova i Karlstad. Inova är en affärsinkubator och vi arbetar med att stötta mindre företag i deras strävan att bli större. Bättre tillväxt i Värmland är vårt mål. Mitt jobb går mycket ut på att genom möten med företagarna hjälpa till att prioritera, initiera och följa upp aktiviteter som leder till tillväxt. Det handlar mycket om ett bra kontaktnät också.

Hur hinner du med att vara heltidsarbetande småbarnsförälder med att också vara multisportare?
En hel del pysslande med tid blir det. Försöker lägga in pass på tidiga mornar, sena kvällar och luncher. Sedan tränar jag inte så oerhört mycket men försöker att vara effektiv när jag gör det.

Vad tycker resten av familjen?
Jag har gott stöd från familjen. Vi hjälps åt och Eva tränar lika mycket som jag gör i snitt. Självklart måste en del familjeaktiviteter göras och de har nästan alltid företräde för mig. Men visst tycker jag att jag skulle vilja ha mer tid att göra roliga saker såsom att träna. Men det hade nog inte räckt med 50 timmar per dygn för att möta mitt önskemål där. Det handlar alltjämnt om prioriteringar.

Hur mycket tränar du?
Brukar bli mellan 5 och 10 timmar effektivt i veckan.

Vad tränar du helst?
Inget är så roligt som en bra och svår orienteringsbana. Det tycker jag fortfarande!

Vilket är ditt starkaste minne som multisportare?
Om jag är tvungen att plocka ut något bland alla starka minnen, väljer jag nattlöpningarna i Abu Dhabi. Vindstilla, tyst, mörkt, stjärnklart, ljummet och hur långt kvar som helst. Att vara en i ett lag som i denna miljö envetet strävar framåt är stort. Att lite senare se solen gå upp över de guldgula sanddynorna och fortfarande ha hur långt kvar som helst, det är ståfräs.

Vad har du upplevt som din största ”seger”?
Jag tror jag fortfarande har min största seger kvar att uppleva. Annars tycker jag att mina segrar kommer i det lilla. Att våga säga ja till en tävling är en seger. Att lära sig crawla är en seger (den har jag det mesta kvar på).

Vilken tävling drömmer du om att genomföra?
En tävling typ Wenger Patagonian Expedition Race är drömtävlingen för mig att genomföra. Exotisk, krävande miljö, lång tid, nonstop och ödemark. Bättre förutsättningar finns inte.

Men kanske viktigare än var och hur jag gör det, är med vilka jag gör det. En mindre ”häftig” tävling kan bli hur kul som helst att genomföra med tävlingskamrater som jag trivs med. Det har jag flera bevis på.

Vad gör du när du inte multisportar?
Familjen är mitt huvudintresse. Sedan försöker jag jaga lite vilt och kanske hinna med att bygga lite på villan eller sommarstugan.

Vilken är din favoritpryl?
Jag älskar min pannlampa! Lätt, smidig och ljusstark! Passar på cykeln och batteri som håller hur länge som helst.http://www.ayup-lights.com/

Favoritmat – på tävling/hemma?
På tävling är all mat min favoritmat. Jag har dock en förmåga att bära med mig lite för mycket mat, vilket jag blir aningen bättre och bättre på att inte göra. Hemma är det mat som är snabb att tillaga som är min favoritmat. Jag tar mig sällan tid att lägga ner det engagemang som krävs för att få till riktigt god mat.

Vad ser du helst på TV?
Jag tycker inte jag tittar på TV alls. Men blir det nåt nån gång så sätter vi på en DVD. Vi har inte sett så mycket på bio de senaste decennierna så det finns alltid en bra film att se på DVD.

Slutligen, du är ju nybliven ordförande i klubben, hur ser du på din uppgift där?
Det är verkligen spännande. Jag ser en klubb som är på väg från en spontan garageförening till en framgångsrik strukturerad idrottsverksamhet. Min roll är att leda oss de första stegen i denna riktning samtidigt som vi behåller den goa andan som finns i klubben.

Det handlar om att få till en hållbar och trygg hantering av de återkommande aktiviteter vi gör i klubben. Jag tror att vi kan ha roligare och bli effektivare om vi organiserar oss kring våra tävlingsresor, arrangemang, klädinköp, träningar, sponsorarbete, fester mm. Det är inte ett självändamål att uppfinna hjulet varje gång. Allt detta kräver initiativ och ansvarstagande från många medlemmar och jag vet att detta inte alls kommer vara något problem. Om vi bara kan portionera ut det i lagom stora bitar.

Namn: Jeanette Aviander

Hur kom du in på att börja med multisport? När var det?
Såg en inbjudan till Utmaningen 2006 på ett bord på min kafferast och blev sugen på att testa att få fira sig från ett 40 meter högt vattentorn. Hade aldrig testat på ngt sådant men alltid velat. Det var ett-två år efter att jag fått mitt andra barn och jag behövde en morot att komma igång med träning. Körde ihop med min tjejkompis Ann Lahti, och vi hade superkul. Och bästa tjejlag var inte så illa för att vara första gången : )

Vad kände du efter din första tävling?
Glad och tom, det hade ju varit så kul och nu var det slut. Gick med i Karlstad Multisport senare den sommaren och fick lära känna många nya trevliga människor. Bland annat en tjej, Alexandra som jag körde några lyckade och roliga tävlingar med.

Vad hade du ägnat dig åt innan du började multisporta?
Jag är nog en av de få i klubben som inte har så mycket att flagga med. Har aldrig tävlat utan har snarare en bakgrund som en periodare på spinningpass och jumpapass. Brukade hänga med min far på gubbjumpa när jag gick i högstadiet/gymnasiet. Vilket är precis som det låter. En massa gubbar á la Friskis och Svettis! Kul var det. Och det fanns inget bättre än att ge dessa gubbar på nöten när man småtävlade om vem som kunde göra flest armhävningar eller situps och dylikt! : )
Men som sagt har aldrig tävlat utan bara tränat för att må bra. Dock har jag alltid haft lätt för att bygga upp en bra fysik så det är väl det som gör att det gått så bra som det gjort för mig. Eller så är det kanske bara mina starka kamrater som har slitet runt på mig och fått mig över mållinjen…

Vad arbetar du med till vardags? – vad har du arbetat med tidigare?
Jobbar på Tieto, som IT-konsult. Är en sån där som spenderar dagarna framför skärmen. Har haft svårt att begränsa datortiden för mina barn då de tycker det är grymt orättvist att jag kan få spendera hela dagarna framför datorn medan de bara får några få timmar i veckan.
Har i yngre år haft något inryck som resurslärare i bl.a. matte och jobbat som expedit i en leksaksaffär. Testade även en kort sväng på servitrisyrket men då jag verkligen är urkass på ansikten och hålla koll på vem som beställt vad så varade nog inte detta mer än en vecka innan jag lämnade in. Det var helt enkelt inte min grej.

Vad har du för knep för att få ihop vardagen som heltidsarbetande tvåbarnsmamma med att också vara multisportare?
Får jag verkligen ihop den? Haha, som tvåbarnsmor med man och hus och jobb så har man ju redan där ett par heltider. Brukar försöka träna på luncherna samt till och från jobbet. En del tidiga mornar och sena kvällar kan det också bli.
Ibland får vi hjälp av en barnvakt när jag och min man vill ge oss ut på ett gemensamt pass.

Vad tycker resten av familjen?
Min man tränar extremt mycket så han förstår nog. Vår äldsta dotter sa en gång när hon var arg ”Ni är inte som andra föräldrar”. Men de tycker det är rätt kul när de får vara med och prova på vissa multigrenar. Men vi försöker lägga så mycket träningstid som möjligt på tider som inte inkräktar på familjetiden.

Hur mycket tränar du?
Inte alls så mycket som jag skulle vilja, men tror jag snittar på 5 timmar i veckan. Vissa veckor blir det mindre, andra mer.

Vad tränar du helst?
Varierat är nog svaret på den frågan. Det spelar inte så stor roll vad det är jag tränar men jag tycker det är tråkigt att bara fokusera på en eller två grenar. Lite beror det på dagsformen.

Vilket är ditt starkaste minne som multisportare?
Oj, har många trevliga snapshots, vackra vyer men också underbara och roliga lagkamrater. Men jag har ett minne som är lite starkare och det är en tävling som jag och Magnus Albinsson körde tillsammans i Örebro. Vi kände inte varandra så mycket men skulle
”köra ihop oss”. Det började riktigt bra men slutade med att vi fick bryta då ett cykeldäck var helt söndertrasat. Vid det tredje eller fjärde slangbytet kommer jag ihåg att vi sa att ”nu kör vi så långt vi kommer!” Och det gjorde vi.
Längst bort på cykelsträckan hade vi en punka och inga slangar kvar. Och där la vi oss i gräset vid väggrenen med ett strå i munnen och hejade på alla förbipasserande lagen. Solen sken och allt var toppen. Hur bissart det än låter är detta ett av mina starkaste minnen.
Varför vet jag inte, men kanske var det bara så att trots alla motgångar så fungerade samarbetet perfekt(sen blev Magnus glad när han fick körförbud på cykeln av mig får då var han ju bara tvungen att köpa en ny…).

Vad har du upplevt som din största seger?
Det är nog tävlingen i Abu Dhabi som är min största seger, framför allt mentalt. Att verkligen ta sig de där 11 milen i kuperad ökenterräng och paddla i hav där man inte kan skymta land på flera timmar och lida av sjösjuka. Men det är det som är tjusningen tror jag. Att upptäcka att man är så mycket starkare än man tror.

Berätta om ”hela tjejklassikern på en dag”
En riktig kul aktivitet som ett par tjejer i klubben arrangerade. Vi var ett gäng tjejer som gjorde tjejklassikern á la multisport-stil. Alla eller ingen! Tillsammans i minusgrader cyklade vi upp till Torsby(9 mil), simmade 1 km i deras simhall, sprang 1 mil och körde den sista etappen på tre mil längdskidor i Skidtunneln i Torsby. Att vara ett stort tjejgäng så här
är riktigt kul och mycket kacklande blev det : ). En tjej som verkligen hade en kämpaglöd var Veronica som aldrig tidigare cyklat längre än ett par mil. Att då bestämma sig för att göra hela klassikern i en följd var imponerande. Tjejer kan!

Vad har du för drömmar om saker du vill uppleva/genomföra i livet?
Jag är av en ”spoon full of sugar” typ. Jag jagar inte så mycket upplevelser utan försöker snarare hitta dem där jag befinner mig just nu. Min familj betyder väldigt mycket för mig och min dröm är väl att få fylla 80 en dag och se en frisk, sund och glad familj.

Vilken tävling drömmer du om att genomföra?
Jag är bra sugen på att få vara med om alla tävlingar. Speciellt de som läggs i en spännande natur dit vanliga turister inte tar sig eller får vara.

Vad gör du när du inte multisportar?
Pillar naveln, haha. Tja, tid är allt man har men den tycks flyga förbi.

Vilken är din favoritpryl?
Buffen, en mors bästa vän. Går alltid att dra på ett frysande barn och tar ingen plats i fickan.

Vilken är din favoritmat – på tävling/hemma
Tävling: Makrill och knäckebröd och om man skulle råka springa över lite fettdrypande dressing och mjölk i skogen skulle jag inte tacka nej.
Och Thomas Nordlanders mammas pannkakor får jag inte glömma, en riktig räddare i nöden.
Hemma: En saftig köttbit med potatis, sås och sallad med ett gott glas rödvin.

Vad ser du helst på TV?
Helst filmer, gärna fantasy. Annars någon svensk serie, typ solsidan.

Vad har du för tankar för 2010 efter ett lugnare 2009?
Ser fram emot att få uppleva nya utmaningar och äventyr tillsammans med andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *